Mustan Virran Panimolla on jo kolmatta kesää auki oleva Panimobaari Savonlinnan Riihisaaressa, kivenheiton päässä Olavinlinnassa. Baari on muodostunut suosituksi illanviettopaikaksi kesä-heinäkuussa. Aiempina kesinä (2016 ja 2017) baarissa on ollut C-oikeudet, eli vanhan alkoholilainsäädännön mukaisesti pystyimme anniskelemaan alkoholijuomia 4,7%:in vahvuuteen saakka. Heti ensimmäisenä kesänä useiten kysytty kysymys asiakkailta oli: "Voitteko myydä oluitanne mukaan, veisin niitä kotiin ja tuliaisiksi Savonlinnasta?".

Vanha alkoholilainsäädäntöhän ei kuitenkaan ulosmyyntiin taipunut ja ohjasimme asiakkaat aina lähimpiin ruokakauppoihin ostoksille. Uuden alkoholilain tultua voimaan on ravintoloilla ollut mahdollisuus hakea alkoholin vähittäismyyntilupaa suoraan ravintolasta tapahtuvaa myyntiä varten. Tästä rohkaistuneena haimme heti huhtikuussa 2018 lupaa alkoholin vähittäismyyntiin Panimobaaristamme.

Luvan hakemisen vaiheet ovat moninaiset ja tässä kuvattuna lyhyesti. Lähetimme lupahakemuksen, jonka mukaan myynti olisi hoidettu niin, että alkoholijuomat myytäisiin mukaan asiakkaille Panimobaarina toimiva vanhan Citroen-pakettiauton luukusta ulos. Toimintatapa olisi siis ollut sama kuin anniskelussa eli asiakkaat tulevat auton luo ja tilaavat juomat, asiakas maksaa ja juomat ojennetaan heille luukusta nauttimista varten. 

Myönnämme, että emme olleet tutustuneet lakitekstiin tarpeeksi tarkasti, koska lupahakemus palautui meille hylättynä. Syynä tähän oli se, että myöskään uudessa alkoholilaissa alkoholin jälleenmyynti ei ole sallittua ulkotiloissa eikä luukusta. Toisin sanoen alkoholi täytyy maksaa ja vastaanottaa sisätiloissa. 

Hylkäävässä päätöksessä oli kuitenkin Aluehallintoviraston puolelta tarjottu mahdollisuus vastineeseen. Ja emme halunneet heti luovuttaa - olihan mukaan myyminen Panimobaarista ollut kysytyimpiä palveluita baarin avaamisesta lähtien. Meille jäi kaksi vaihtoehtoa:

1) Rakentaa Panimobaarin yhteyteen pieni myymäläkoppi, jonne asiakkaat voivat astella sisätiloihin ja ostaa oluet mukaansa.

2) Tehdä Panimobaarina toimivaan Citroeniin pieni myymälä, jonne asiakkaat nousevat sisään, valitsevat tuotteet, maksavat ja vastaanottavat ne pysyen koko rituaalin ajan auton sisäpuolella.

Ensimmäinen vaihtoehto ei tullut kyseeseen, koska baari sijaitsee Riihisaaressa historiallisesti suojellulla alueella, jonne ei voi rakentaa tai sijoittaa kiinteitä rakennuksia ilman Museoviraston lupaa. Päädyimme siis valitsemaan vastineeseemme ratkaisuna vaihtoehdon 2. Piirsimme ratkaisusta kuvat, jossa Citroenin takaosaan tulee noin 40 cm x 35 cm myymälätila. Myymälätilaan mahtuisi yksi asiakas kerrallaan tutkimaan puodin valikoimaa ja tekemään ostoksiaan. (kuva piirroksesta löytyy tekstin jälkeen)

Liite ulosmyyntihakemukseemme, myymälän sijainti auton sisällä. Myymälän koko on 0,28 m2.

Liite ulosmyyntihakemukseemme, myymälän sijainti auton sisällä. Myymälän koko on 0,28 m2.

 

Lähetimme vastineen Aluehallintovirastoon ja ilmeisesti asiasta konsultoitiin myös Valviraa. Ensimmäinen vastaus oli edelleen kieltävä. Uskomme ei vielä loppunut ja vastasimme alustavaan hylkäävään päätökseen pyytäen asian harkitsemista uudelleen. Meidän Panimobaarimme ei voi olla ainoa väliaikainen kesäravintola, joka haluaisi ulosmyyntiä harjoittaa väliaikaisesti rakennetuissa pienissä tiloissa.

Kesäkuun alussa saimme kuin saimmekin tiedon että lupa jälleenmyyntiin oli myönnetty ja saisimme aloittaa myynnin seuraavin ehdoin:

”Anniskeluluvan yhteydessä tapahtuva enintään 5,5 prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynti ja juomien luovutus asiakkaalle tapahtuu ainoastaan sisätilassa. Vähittäismyytyjä alkoholijuomia ei saa nauttia anniskelupaikassa, eikä sen välittömässä läheisyydessä.”

Haluamme erityisesti kiittää Itä-Suomen Aluehallintovirastoa sinnikkäästä työstä yhteistyössä kanssamme asian mahdollistamisessa. Uskomme, että taustalla on käyty varsin runsaasti keskustelua eri viranomaisten kesken. Onneksemme lopputulos oli tällä kertaa yrittäjää suosiva. 

Jos taas aletaan pohtimaan asiaa ihan tavallisen mattimeikäläisen näkökulmasta, niin kyllä sormi osoittaa Arkadianmäen suuntaan. Alkoholilakiin haluttiin kirjata luukusta myymisen kielto ja erityisesti vielä se, että jälleenmyynnin täytyy tapahtua aina sisätiloissa. Meidän tapauksessamme kiteytyy suomalaisen alkoholipolitiikan ja lainsäädännön täysi käytännön- ja järjenvastaisuus. Tässäkin tilanteessa puhutaan aikuisten, täysi-ikäisten kansalaisten omasta vapaasta tahdosta tekemistä ostoksista.

Nyt siis lain noudattaminen johtaa Panimobaarissamme siihen, että jos asiakas haluaa juoda olutta Panimobaarimme anniskelualueella hän voi ostaa oluen mukaansa myyntiluukusta huoletta ja nautiskella oluensa anniskelualueella. Jos sama asiakas ihastui nauttimaansa olueen ja haluaisi ostaa oluen mukaansa viemisiksi, täytyy hänen nousta sisään autoon ulosmyyntipisteelle, maksaa ja vastaanottaa oluensa sisätiloissa. Vasta sitten saa hän astella tyytyväisenä matkoihinsa, huomioiden kuitenkin sen että mukaan ostettuja juomia ei saa nauttia Panimobaarin anniskelualueella tai sen välittömässä läheisyydessä.

Toki on aina yritettävä löytää positiivisia puolia asioista ja on tietenkin hienoa, että lupa myönnettiin. Lisäksi voitaneen sanoa, että alkoholilain vaatimus synnytti todennäköisesti maailman pienimmän olutkaupan - tervetuloa siis Savonlinnaan katsomaan ja kokemaan, sekä tietenkin ostoksia tekemään Mustan Virran Pienenpieneen Olutpuotiin. Olemme avoinna kesä-heinäkuussa päivittäin klo 12 alkaen.

Hyvää ja turvallista Juhannusta kaikille!

Savonlinnassa 21.6.2018

Petteri Vänttinen
toimitusjohtaja
Mustan Virran Panimo Oy

PS.
Kaikkia tämän artikkelin kuvia saa vapaasti käyttää eri medioissa.
Annan mielelläni lisätietoja:
puh. 050 563 8764 / petteri.vanttinen@mustanvirranpanimo.fi

 

Sisäänkäynti myymälään.

Sisäänkäynti myymälään.

Asiakkaan paikka myymälässä on selkeästi merkitty.

Asiakkaan paikka myymälässä on selkeästi merkitty.