Panimme lähestyvän pääsiäisen tiimoilta uuden oluen - Mustan Virran Pääsiäisportterin. Olut sopii hienosti yhteen pääsiäispöydän herkkujen kanssa ja olutta voi myös käyttää ruokien valmistukseen. 

Teimme yhteistyössä Modernia maakuntaruokaa-kirjan kirjoittajan, ruokastylisti Juuli Hakkaraisen kanssa reseptin pääsiäiseksi - resepti ja kuvat alta. Kuvat otti Kaisu Jouppi.

Pääsiäisportterin löydät Lidleistä kautta maan sekä monista S-Ryhmän kaupoista. Jos pääsiäisportteria ei löydy niin panimomme Pistolekors Porter sopii myös erinomaisesti korvaajaksi. Pistolekorsin löydät Alkoista kautta maan, myymäläkohtaisen saatavuuden voit tarkistaa Alkon sivuilta.

Mustan Virran portteripotkat

4 (n. 2 kg) karitsanpotkaa

0,5 dl öljyä

50 g voita

1 tl suolaa

4 (n. 200 g) banaanisalottisipulia puolitettuna

6 valkosipulinkynttä kevyesti murskattuna

150 g juuriselleriä kuorittuna ja kuutioituna

2 tl fenkolinsiemeniä

1 tl kokonaisia mustapippureita

1 tl kuivattuja chililastuja

4 tähtianista

2 pulloa Mustan Virran Panimon Pääsiäisportteria

2 tl suolaa

1 dl tummaa siirappia

3 dl vettä

3 oksaa rosmariinia

3 laakerinlehteä

 

Ota potkat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Taputtele potkat kuiviksi talouspaperilla. Kuumenna puolet voista ja öljystä paistinpannulla ja ruskista potkat kauttaaltaan tarvittaessa kahdessa erässä. Nosta potkat uunipataan ja ripottele niille teelusikallinen suolaa.

Alenna lämpöä ja lisää paistinpannulle loput voista ja öljystä. Lisää pannulle, sipulit, selleri sekä fenkolinsiemenet, mustapippurit, chili ja tähtianikset. Paista noin 5 minuutin ajan välillä sekoitellen ja lisää pannulle yks pullollinen pääsiäisportteria, suola ja siirappi. Kiehauta seos ja kaada se uunipataan potkien päälle. Painele sipulit ja mausteet potkien väleihin.

Pane pannu takaisin levylle ja kuumenna. Kaada pannulle toinen pullo olutta sekä vesi ja anna kiehahtaa. Sekoita pannua pohjaa myöten, jotta maut irtoavat nesteeseen. Kaada neste pannulta uunipataan. Lisää pataan rosmariini ja laakerinlehdet. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja laske lämpö heti 150 asteeseen.

Anna potkien kypsyä uunissa noin 3 tunnin ajan tai kunnes liha putoaa luulta. Valele potkia liemellä pari kertaa kypsymisen aikana ja käännä ne paistamisen puolivälissä. Nosta kypsät potkat padasta pois ja siivilöi liemi. Keitä siivilöityä lientä kattilassa, kunnes siitä on haihtunut noin kolmannes ja maku on tiivistynyt. Nosta potkat liemeen ja kuumenna.

Tarjoile potkat ja liemi juuriselleripyreen sekä Pääsiäisportterin kera.

Juuriselleripyree

1 kg juuriselleriä kuorittuna ja paloiteltuna

vettä ja suolaa keittämiseen

75 g voita

0,5 dl kuohukermaa

0,5 dl sellerin keitinlientä

2 rkl sitruunanmehua

suolaa tarvittaessa

Keitä paloitellut sellerit suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Säästä keitinvedestä 0,5 desiä ja valuta sellerit. Lisää sellereiden joukkoon loput ainekset ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa aivan sileäksi. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile karitsanpotkien kera.

 

 

Comment