Näin vuoden lopussa on sopiva hetki istahtaa alas ja vetää yhteen panimon tämän vuoden tärkeimmät tapahtumat - ja hieman myös lukujakin vaikka lopulliset luvut liikevaihdosta yhtiön tuloksesta valmistuvatkin vasta tammikuussa 2019.

Vuosi 2018 on ollut Mustan Virran Panimolle vahvan kasvun vuosi - sitä oli toki myös vuosi 2017. Mutta vasta tänä vuonna panimon myynti, tuotanto ja muu toiminta on ollut sellaisessa kasvuvauhdissa mitä 2017 toukokuussa tehdyn laajennusinvestoinnin jälkeen on ollut lupa odottaa.

Aluksi avaan hieman panimon tuotantolukuja eri vuosina, liikevaihdon kehitystä sekä myytyjä pullomääriä.

Tuotetut olutlitrat toiminnan alusta saakka:

2016: 11 000 litraa (n. 33 000 pulloa)
2017: 125 000 litraa (235 000 pulloa)
2018: 238 000 litraa (721 000 pulloa)

Ensimmäisen toimintavuotemme keitimme oluet 200 litran erissä pienissä tiloissa - ja se näkyy määrissä. Hyvä puoli tuossa ensimmäisen vuoden pienessä mittakaavassa oli se, että saimme tehtyä yli 140 keittoa. Hyvää suuressa kettomäärässä mutta pienessä tuotannossa on se, että saimme opeteltua oluen valmistusta myyntiin pienillä litramäärillä ja toistoja ja itseluottamusta saatiin rutkasti ennen toiminnan skaalaamista isompaan.

2017 vuoden toukokuussa valmistunut uusi panimomme oli jo sitten 15-kertainen kooltaan ja tuotantokapasiteetiltaan. Keittokokomme nousi 2500 litraan ja hankimme samassa 8 kappaletta 3000 litran käymisastioita. Tämän lisäksi ostoslistalla oli uusi pullotuskone Italiasta, jolla pystymme pullottamaan keskimäärin 2000 pulloa tunnissa. Vuoden 2017 aikana harjoittelimme uuden laitoksen käyttöönottoa ja toistoja saatiin jälleen lisää.

Vuosi 2018 alkoi hyvissä merkeissä - uusi alkoholilaki vahvisti pienpanimojen asemaa huomattavasti ja olemme kasvaneesta kysynnästä ja mielenkiinnosta saaneet oman osamme. Saimme heti vuoden alusta useita oluitamme isojen kauppaketjujen valikoimiin - ja panostimme vahvasti päivittäistavarakauppaan. Pikkuhiljaa vuoden mittaan valikoimat ovat laajentuneet ja nyt vuoden 2018 lopussa oluemme ovat myynnissä varovaisen arvion mukaan noin 1500:ssa kaupassa ja Alkossa kautta maan. Päivittäistavarakaupassa sallitun oluen prosenttirajan nosto 5,5%:een johti myös siihen että muutimme reseptejä useassa oluessamme (St. Olaf Pale Ale, Pässi IPA, Suomi Vaalea Olut) ja suoraan sanottuna oluiden maku parani huomattavasti - entinen 4,7%:n raja johti kompromisseihin ja on hyvä että vanha raja on historiaa.

Toki pettymyksiäkin vuoteen 2018 mahtui, ja samasta aiheesta jopa kaksi kertaa. Hallitus nosti alkoliveroa ensin vuoden 2018 alussa ja uusi korotus alkoholiveroon päätettiin tämän vuoden aikana ja se tulee voimaan vuoden 2019 alusta. Valitettavasti hallitus Suomessa näkee alkoholiveron automaattina, jolla saadaan helposti kerättyä verotuloja - pienpanimoissa se näkyy monesti valitettavasti katteiden kapenemisena ja tätä kautta toiminnan vaikeutumisena.

Jatkuvat veronkorotukset johtavat myös pienpanimoissa investointihalukkuuden laskuun - alkoholipolitiikassa ei ole mielestäni selkeää linjaa (ellei sitten jatkuvaa verojen korottamista sellaiseksi katsota), jonka voisi nähdä jatkuvan samansuuntaisena useamman vuoden ajan. Pyrimme vuonna 2019 aktiivisesti vaikuttamaan itse suoraan ja Pienpanimoliiton kautta siihen että seuraava hallitus ei vaikeuttaisi kotimaisten pienpanimoiden toimintaa alkoholiveron lisäkorotusten tai muiden meihin negatiivisesti vaikuttavien toimien kautta.

Huolimatta veronkorotuksista katsomme vuoteen 2019 hyvin positiviisesti. Hankimme joulukuussa panimolle lisää käymiskapasiteettia kahden 4000 litran käymistankin muodossa. Tankit toimitti meille Venetsian lähellä toimiva TMCI Padovan - kävimme tehtaalla toukokuussa 2018 tutustumassa ja toiminnan laatu vakuutti. TMCI on toimittanut panimolaitteita mm. Brewdogille, Magic Rockille ja täällä kotimaassa kuopiolaiselle “naapuripanimollemme” RPS Brewingille. Tankit ovat tällä hetkellä varastossamme ja asennamme ne käyttökuntoon tämän viikon lopulla ja ensimmäiset vierteet virrannevat tankkeihin jo ensi viikolla.

Vuosi 2018 oli siis meille joka huiman kasvun vuosi. Kasvu on aina hieno juttu, toki sillä on aina myös vaikutuksia henkilöstön, koneiden ja yhtiön kassan kestävyyteen. Olemme kuitenkin saaneet pidettyä henkilöstön terveenä ja työkunnossa, yhtiön talouden ja koneet kunnossa. Osaava porukkamme ansaitsee siis erityiskiitoksen, kiitos siis Santeri, Pasi, Mikko, Ville, Mikko ja Mika. Kaikkien perheet ovat myös välillä joutuneet joustamaan työpäivien pidetessä - suuren kiitoksen ansaitsevat vaimot, tyttöystävät ja kärsivällisesti isiä kotona odottaneet lapset.

Vuoden 2019 alussa heti tammikuussa saamme jälleen uusia oluita kauppoihin. Alkon Pienpanimoiden taidonnäytteet tulevat Alkoihin kautta maan ja olemme mukana 8,5%:lla Tott Double IPA:lla. Alkon pruuvissa olut arvosteltiin erinomaiseksi ja myönnän että olut on tällä hetkellä panimomme oluista oma suosikkini - toivottavasti pääsette olutta maistamaan. Alkoihin se ilmestynee tammi-helmikuun vaihteessa.

Toinen uutuus Alkoihin heti 3.1.2019 on St. Olaf Pale Ale 1,2%:n vahvuudella. IPAtonta tammikuuta voi siis viettää vaikkapa tämän maukkaan ykkösoluen kanssa - oluen päätimme valmistaa koska pienemmän prosentin tuotteita on kyselty paljon ja tässä tapauksessa taikurit yllättyivät itsekin. Pienestä alkoholiprosentistaan huolimatta oluen resepti napsahti kohdilleen ja tuloksena on todella raikas ja helposti juotava mutta silti maukas pale ale. Olut siis Alkoissa kautta maan 3.1. alkaen - lisäksi sen löytää SOK:n Herkuista.

Kolmas uutuus on ensimmäinen olut tulevassa luomuoluidemme sarjassa. Luomu Wheat Ale 4,5%:n vahvuudella tulee myyntiin Prismoihin kautta maan heti vuoden alussa. Kyseessä on raikas ja miedosti humaloitu vehnäale, jonka itse testasin joulun pyhinä korealaisen ruoan parina - toimi erinomaisesti!

Toivotan kaikille oluidemme ystäville onnellista uutta vuotta 2019! Oma uudenvuoden lupaukseni liittyy oluidemme osalta siihen että Mustan Virran Panimo tuottaa tulevana vuonna enemmän, aina vain parempia oluita laajalla jakelulla - niin että niitä oluitamme löytyisi lähes jokaisen suomalaisen lähimmästä kaupasta.

Savonlinnassa 31.12.2018

Petteri Vänttinen
toimitusjohtaja
Mustan Virran Panimo Oy