Mustan Virran Vuosi 2018

Mustan Virran Vuosi 2018

Näin vuoden lopussa on sopiva hetki istahtaa alas ja vetää yhteen panimon tämän vuoden tärkeimmät tapahtumat - ja hieman myös lukujakin vaikka lopulliset luvut liikevaihdosta yhtiön tuloksesta valmistuvatkin vasta tammikuussa 2019.

Vuosi 2018 on ollut Mustan Virran Panimolle vahvan kasvun vuosi - sitä oli toki myös vuosi 2017. Mutta vasta tänä vuonna panimon myynti, tuotanto ja muu toiminta on ollut sellaisessa kasvuvauhdissa mitä 2017 toukokuussa tehdyn laajennusinvestoinnin jälkeen on ollut lupa odottaa.

Aluksi avaan hieman panimon tuotantolukuja eri vuosina, liikevaihdon kehitystä sekä myytyjä pullomääriä.

Tuotetut olutlitrat toiminnan alusta saakka:

2016: 11 000 litraa (n. 33 000 pulloa)
2017: 125 000 litraa (235 000 pulloa)
2018: 238 000 litraa (721 000 pulloa)

Ensimmäisen toimintavuotemme keitimme oluet 200 litran erissä pienissä tiloissa - ja se näkyy määrissä. Hyvä puoli tuossa ensimmäisen vuoden pienessä mittakaavassa oli se, että saimme tehtyä yli 140 keittoa. Hyvää suuressa kettomäärässä mutta pienessä tuotannossa on se, että saimme opeteltua oluen valmistusta myyntiin pienillä litramäärillä ja toistoja ja itseluottamusta saatiin rutkasti ennen toiminnan skaalaamista isompaan.

2017 vuoden toukokuussa valmistunut uusi panimomme oli jo sitten 15-kertainen kooltaan ja tuotantokapasiteetiltaan. Keittokokomme nousi 2500 litraan ja hankimme samassa 8 kappaletta 3000 litran käymisastioita. Tämän lisäksi ostoslistalla oli uusi pullotuskone Italiasta, jolla pystymme pullottamaan keskimäärin 2000 pulloa tunnissa. Vuoden 2017 aikana harjoittelimme uuden laitoksen käyttöönottoa ja toistoja saatiin jälleen lisää.

Vuosi 2018 alkoi hyvissä merkeissä - uusi alkoholilaki vahvisti pienpanimojen asemaa huomattavasti ja olemme kasvaneesta kysynnästä ja mielenkiinnosta saaneet oman osamme. Saimme heti vuoden alusta useita oluitamme isojen kauppaketjujen valikoimiin - ja panostimme vahvasti päivittäistavarakauppaan. Pikkuhiljaa vuoden mittaan valikoimat ovat laajentuneet ja nyt vuoden 2018 lopussa oluemme ovat myynnissä varovaisen arvion mukaan noin 1500:ssa kaupassa ja Alkossa kautta maan. Päivittäistavarakaupassa sallitun oluen prosenttirajan nosto 5,5%:een johti myös siihen että muutimme reseptejä useassa oluessamme (St. Olaf Pale Ale, Pässi IPA, Suomi Vaalea Olut) ja suoraan sanottuna oluiden maku parani huomattavasti - entinen 4,7%:n raja johti kompromisseihin ja on hyvä että vanha raja on historiaa.

Toki pettymyksiäkin vuoteen 2018 mahtui, ja samasta aiheesta jopa kaksi kertaa. Hallitus nosti alkoliveroa ensin vuoden 2018 alussa ja uusi korotus alkoholiveroon päätettiin tämän vuoden aikana ja se tulee voimaan vuoden 2019 alusta. Valitettavasti hallitus Suomessa näkee alkoholiveron automaattina, jolla saadaan helposti kerättyä verotuloja - pienpanimoissa se näkyy monesti valitettavasti katteiden kapenemisena ja tätä kautta toiminnan vaikeutumisena.

Jatkuvat veronkorotukset johtavat myös pienpanimoissa investointihalukkuuden laskuun - alkoholipolitiikassa ei ole mielestäni selkeää linjaa (ellei sitten jatkuvaa verojen korottamista sellaiseksi katsota), jonka voisi nähdä jatkuvan samansuuntaisena useamman vuoden ajan. Pyrimme vuonna 2019 aktiivisesti vaikuttamaan itse suoraan ja Pienpanimoliiton kautta siihen että seuraava hallitus ei vaikeuttaisi kotimaisten pienpanimoiden toimintaa alkoholiveron lisäkorotusten tai muiden meihin negatiivisesti vaikuttavien toimien kautta.

Huolimatta veronkorotuksista katsomme vuoteen 2019 hyvin positiviisesti. Hankimme joulukuussa panimolle lisää käymiskapasiteettia kahden 4000 litran käymistankin muodossa. Tankit toimitti meille Venetsian lähellä toimiva TMCI Padovan - kävimme tehtaalla toukokuussa 2018 tutustumassa ja toiminnan laatu vakuutti. TMCI on toimittanut panimolaitteita mm. Brewdogille, Magic Rockille ja täällä kotimaassa kuopiolaiselle “naapuripanimollemme” RPS Brewingille. Tankit ovat tällä hetkellä varastossamme ja asennamme ne käyttökuntoon tämän viikon lopulla ja ensimmäiset vierteet virrannevat tankkeihin jo ensi viikolla.

Vuosi 2018 oli siis meille joka huiman kasvun vuosi. Kasvu on aina hieno juttu, toki sillä on aina myös vaikutuksia henkilöstön, koneiden ja yhtiön kassan kestävyyteen. Olemme kuitenkin saaneet pidettyä henkilöstön terveenä ja työkunnossa, yhtiön talouden ja koneet kunnossa. Osaava porukkamme ansaitsee siis erityiskiitoksen, kiitos siis Santeri, Pasi, Mikko, Ville, Mikko ja Mika. Kaikkien perheet ovat myös välillä joutuneet joustamaan työpäivien pidetessä - suuren kiitoksen ansaitsevat vaimot, tyttöystävät ja kärsivällisesti isiä kotona odottaneet lapset.

Vuoden 2019 alussa heti tammikuussa saamme jälleen uusia oluita kauppoihin. Alkon Pienpanimoiden taidonnäytteet tulevat Alkoihin kautta maan ja olemme mukana 8,5%:lla Tott Double IPA:lla. Alkon pruuvissa olut arvosteltiin erinomaiseksi ja myönnän että olut on tällä hetkellä panimomme oluista oma suosikkini - toivottavasti pääsette olutta maistamaan. Alkoihin se ilmestynee tammi-helmikuun vaihteessa.

Toinen uutuus Alkoihin heti 3.1.2019 on St. Olaf Pale Ale 1,2%:n vahvuudella. IPAtonta tammikuuta voi siis viettää vaikkapa tämän maukkaan ykkösoluen kanssa - oluen päätimme valmistaa koska pienemmän prosentin tuotteita on kyselty paljon ja tässä tapauksessa taikurit yllättyivät itsekin. Pienestä alkoholiprosentistaan huolimatta oluen resepti napsahti kohdilleen ja tuloksena on todella raikas ja helposti juotava mutta silti maukas pale ale. Olut siis Alkoissa kautta maan 3.1. alkaen - lisäksi sen löytää SOK:n Herkuista.

Kolmas uutuus on ensimmäinen olut tulevassa luomuoluidemme sarjassa. Luomu Wheat Ale 4,5%:n vahvuudella tulee myyntiin Prismoihin kautta maan heti vuoden alussa. Kyseessä on raikas ja miedosti humaloitu vehnäale, jonka itse testasin joulun pyhinä korealaisen ruoan parina - toimi erinomaisesti!

Toivotan kaikille oluidemme ystäville onnellista uutta vuotta 2019! Oma uudenvuoden lupaukseni liittyy oluidemme osalta siihen että Mustan Virran Panimo tuottaa tulevana vuonna enemmän, aina vain parempia oluita laajalla jakelulla - niin että niitä oluitamme löytyisi lähes jokaisen suomalaisen lähimmästä kaupasta.

Savonlinnassa 31.12.2018

Petteri Vänttinen
toimitusjohtaja
Mustan Virran Panimo Oy

Suomalainen alkoholilainsäädäntö loi (ehkä) maailman pienimmän olutpuodin

Suomalainen alkoholilainsäädäntö loi (ehkä) maailman pienimmän olutpuodin

Mustan Virran Panimolla on jo kolmatta kesää auki oleva Panimobaari Savonlinnan Riihisaaressa, kivenheiton päässä Olavinlinnassa. Baari on muodostunut suosituksi illanviettopaikaksi kesä-heinäkuussa. Aiempina kesinä (2016 ja 2017) baarissa on ollut C-oikeudet, eli vanhan alkoholilainsäädännön mukaisesti pystyimme anniskelemaan alkoholijuomia 4,7%:in vahvuuteen saakka. Heti ensimmäisenä kesänä useiten kysytty kysymys asiakkailta oli: "Voitteko myydä oluitanne mukaan, veisin niitä kotiin ja tuliaisiksi Savonlinnasta?".

Vanha alkoholilainsäädäntöhän ei kuitenkaan ulosmyyntiin taipunut ja ohjasimme asiakkaat aina lähimpiin ruokakauppoihin ostoksille. Uuden alkoholilain tultua voimaan on ravintoloilla ollut mahdollisuus hakea alkoholin vähittäismyyntilupaa suoraan ravintolasta tapahtuvaa myyntiä varten. Tästä rohkaistuneena haimme heti huhtikuussa 2018 lupaa alkoholin vähittäismyyntiin Panimobaaristamme.

Luvan hakemisen vaiheet ovat moninaiset ja tässä kuvattuna lyhyesti. Lähetimme lupahakemuksen, jonka mukaan myynti olisi hoidettu niin, että alkoholijuomat myytäisiin mukaan asiakkaille Panimobaarina toimiva vanhan Citroen-pakettiauton luukusta ulos. Toimintatapa olisi siis ollut sama kuin anniskelussa eli asiakkaat tulevat auton luo ja tilaavat juomat, asiakas maksaa ja juomat ojennetaan heille luukusta nauttimista varten. 

Myönnämme, että emme olleet tutustuneet lakitekstiin tarpeeksi tarkasti, koska lupahakemus palautui meille hylättynä. Syynä tähän oli se, että myöskään uudessa alkoholilaissa alkoholin jälleenmyynti ei ole sallittua ulkotiloissa eikä luukusta. Toisin sanoen alkoholi täytyy maksaa ja vastaanottaa sisätiloissa. 

Hylkäävässä päätöksessä oli kuitenkin Aluehallintoviraston puolelta tarjottu mahdollisuus vastineeseen. Ja emme halunneet heti luovuttaa - olihan mukaan myyminen Panimobaarista ollut kysytyimpiä palveluita baarin avaamisesta lähtien. Meille jäi kaksi vaihtoehtoa:

1) Rakentaa Panimobaarin yhteyteen pieni myymäläkoppi, jonne asiakkaat voivat astella sisätiloihin ja ostaa oluet mukaansa.

2) Tehdä Panimobaarina toimivaan Citroeniin pieni myymälä, jonne asiakkaat nousevat sisään, valitsevat tuotteet, maksavat ja vastaanottavat ne pysyen koko rituaalin ajan auton sisäpuolella.

Ensimmäinen vaihtoehto ei tullut kyseeseen, koska baari sijaitsee Riihisaaressa historiallisesti suojellulla alueella, jonne ei voi rakentaa tai sijoittaa kiinteitä rakennuksia ilman Museoviraston lupaa. Päädyimme siis valitsemaan vastineeseemme ratkaisuna vaihtoehdon 2. Piirsimme ratkaisusta kuvat, jossa Citroenin takaosaan tulee noin 40 cm x 35 cm myymälätila. Myymälätilaan mahtuisi yksi asiakas kerrallaan tutkimaan puodin valikoimaa ja tekemään ostoksiaan. (kuva piirroksesta löytyy tekstin jälkeen)

Liite ulosmyyntihakemukseemme, myymälän sijainti auton sisällä. Myymälän koko on 0,28 m2.

Liite ulosmyyntihakemukseemme, myymälän sijainti auton sisällä. Myymälän koko on 0,28 m2.

 

Lähetimme vastineen Aluehallintovirastoon ja ilmeisesti asiasta konsultoitiin myös Valviraa. Ensimmäinen vastaus oli edelleen kieltävä. Uskomme ei vielä loppunut ja vastasimme alustavaan hylkäävään päätökseen pyytäen asian harkitsemista uudelleen. Meidän Panimobaarimme ei voi olla ainoa väliaikainen kesäravintola, joka haluaisi ulosmyyntiä harjoittaa väliaikaisesti rakennetuissa pienissä tiloissa.

Kesäkuun alussa saimme kuin saimmekin tiedon että lupa jälleenmyyntiin oli myönnetty ja saisimme aloittaa myynnin seuraavin ehdoin:

”Anniskeluluvan yhteydessä tapahtuva enintään 5,5 prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynti ja juomien luovutus asiakkaalle tapahtuu ainoastaan sisätilassa. Vähittäismyytyjä alkoholijuomia ei saa nauttia anniskelupaikassa, eikä sen välittömässä läheisyydessä.”

Haluamme erityisesti kiittää Itä-Suomen Aluehallintovirastoa sinnikkäästä työstä yhteistyössä kanssamme asian mahdollistamisessa. Uskomme, että taustalla on käyty varsin runsaasti keskustelua eri viranomaisten kesken. Onneksemme lopputulos oli tällä kertaa yrittäjää suosiva. 

Jos taas aletaan pohtimaan asiaa ihan tavallisen mattimeikäläisen näkökulmasta, niin kyllä sormi osoittaa Arkadianmäen suuntaan. Alkoholilakiin haluttiin kirjata luukusta myymisen kielto ja erityisesti vielä se, että jälleenmyynnin täytyy tapahtua aina sisätiloissa. Meidän tapauksessamme kiteytyy suomalaisen alkoholipolitiikan ja lainsäädännön täysi käytännön- ja järjenvastaisuus. Tässäkin tilanteessa puhutaan aikuisten, täysi-ikäisten kansalaisten omasta vapaasta tahdosta tekemistä ostoksista.

Nyt siis lain noudattaminen johtaa Panimobaarissamme siihen, että jos asiakas haluaa juoda olutta Panimobaarimme anniskelualueella hän voi ostaa oluen mukaansa myyntiluukusta huoletta ja nautiskella oluensa anniskelualueella. Jos sama asiakas ihastui nauttimaansa olueen ja haluaisi ostaa oluen mukaansa viemisiksi, täytyy hänen nousta sisään autoon ulosmyyntipisteelle, maksaa ja vastaanottaa oluensa sisätiloissa. Vasta sitten saa hän astella tyytyväisenä matkoihinsa, huomioiden kuitenkin sen että mukaan ostettuja juomia ei saa nauttia Panimobaarin anniskelualueella tai sen välittömässä läheisyydessä.

Toki on aina yritettävä löytää positiivisia puolia asioista ja on tietenkin hienoa, että lupa myönnettiin. Lisäksi voitaneen sanoa, että alkoholilain vaatimus synnytti todennäköisesti maailman pienimmän olutkaupan - tervetuloa siis Savonlinnaan katsomaan ja kokemaan, sekä tietenkin ostoksia tekemään Mustan Virran Pienenpieneen Olutpuotiin. Olemme avoinna kesä-heinäkuussa päivittäin klo 12 alkaen.

Hyvää ja turvallista Juhannusta kaikille!

Savonlinnassa 21.6.2018

Petteri Vänttinen
toimitusjohtaja
Mustan Virran Panimo Oy

PS.
Kaikkia tämän artikkelin kuvia saa vapaasti käyttää eri medioissa.
Annan mielelläni lisätietoja:
puh. 050 563 8764 / petteri.vanttinen@mustanvirranpanimo.fi

 

Sisäänkäynti myymälään.

Sisäänkäynti myymälään.

Asiakkaan paikka myymälässä on selkeästi merkitty.

Asiakkaan paikka myymälässä on selkeästi merkitty.

Mustan Virran Pääsiäisportteri

Comment

Mustan Virran Pääsiäisportteri

Panimme lähestyvän pääsiäisen tiimoilta uuden oluen - Mustan Virran Pääsiäisportterin. Olut sopii hienosti yhteen pääsiäispöydän herkkujen kanssa ja olutta voi myös käyttää ruokien valmistukseen. 

Teimme yhteistyössä Modernia maakuntaruokaa-kirjan kirjoittajan, ruokastylisti Juuli Hakkaraisen kanssa reseptin pääsiäiseksi - resepti ja kuvat alta. Kuvat otti Kaisu Jouppi.

Pääsiäisportterin löydät Lidleistä kautta maan sekä monista S-Ryhmän kaupoista. Jos pääsiäisportteria ei löydy niin panimomme Pistolekors Porter sopii myös erinomaisesti korvaajaksi. Pistolekorsin löydät Alkoista kautta maan, myymäläkohtaisen saatavuuden voit tarkistaa Alkon sivuilta.

Mustan Virran portteripotkat

4 (n. 2 kg) karitsanpotkaa

0,5 dl öljyä

50 g voita

1 tl suolaa

4 (n. 200 g) banaanisalottisipulia puolitettuna

6 valkosipulinkynttä kevyesti murskattuna

150 g juuriselleriä kuorittuna ja kuutioituna

2 tl fenkolinsiemeniä

1 tl kokonaisia mustapippureita

1 tl kuivattuja chililastuja

4 tähtianista

2 pulloa Mustan Virran Panimon Pääsiäisportteria

2 tl suolaa

1 dl tummaa siirappia

3 dl vettä

3 oksaa rosmariinia

3 laakerinlehteä

 

Ota potkat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Taputtele potkat kuiviksi talouspaperilla. Kuumenna puolet voista ja öljystä paistinpannulla ja ruskista potkat kauttaaltaan tarvittaessa kahdessa erässä. Nosta potkat uunipataan ja ripottele niille teelusikallinen suolaa.

Alenna lämpöä ja lisää paistinpannulle loput voista ja öljystä. Lisää pannulle, sipulit, selleri sekä fenkolinsiemenet, mustapippurit, chili ja tähtianikset. Paista noin 5 minuutin ajan välillä sekoitellen ja lisää pannulle yks pullollinen pääsiäisportteria, suola ja siirappi. Kiehauta seos ja kaada se uunipataan potkien päälle. Painele sipulit ja mausteet potkien väleihin.

Pane pannu takaisin levylle ja kuumenna. Kaada pannulle toinen pullo olutta sekä vesi ja anna kiehahtaa. Sekoita pannua pohjaa myöten, jotta maut irtoavat nesteeseen. Kaada neste pannulta uunipataan. Lisää pataan rosmariini ja laakerinlehdet. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja laske lämpö heti 150 asteeseen.

Anna potkien kypsyä uunissa noin 3 tunnin ajan tai kunnes liha putoaa luulta. Valele potkia liemellä pari kertaa kypsymisen aikana ja käännä ne paistamisen puolivälissä. Nosta kypsät potkat padasta pois ja siivilöi liemi. Keitä siivilöityä lientä kattilassa, kunnes siitä on haihtunut noin kolmannes ja maku on tiivistynyt. Nosta potkat liemeen ja kuumenna.

Tarjoile potkat ja liemi juuriselleripyreen sekä Pääsiäisportterin kera.

Juuriselleripyree

1 kg juuriselleriä kuorittuna ja paloiteltuna

vettä ja suolaa keittämiseen

75 g voita

0,5 dl kuohukermaa

0,5 dl sellerin keitinlientä

2 rkl sitruunanmehua

suolaa tarvittaessa

Keitä paloitellut sellerit suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Säästä keitinvedestä 0,5 desiä ja valuta sellerit. Lisää sellereiden joukkoon loput ainekset ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa aivan sileäksi. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile karitsanpotkien kera.

 

 

Comment